Pee Wee Ellis, jazzsaxofonist en bandleider, sterft op 80-jarige leeftijd

Jazzsaxofonist Pee Wee Ellis, vooral bekend van zijn werk in het leiden van bands voor James Brown en Van Morisson, is overleden. Hij was 80.

Bootsy Collins twitterde over Ellis’ ‘briljante arrangementen’ en noemde hem een ​​’stil genie’. In een verklaring op zijn Facebook-pagina zei de familie van Ellis:

“Met grote droefheid moeten we aankondigen dat Pee Wee gisteravond is overleden aan complicaties met zijn hart. We werken aan plannen om zijn prachtige leven te vieren en hopen dat jullie allemaal de tijd willen nemen om naar zijn muziek te luisteren en zijn nalatenschap voort te zetten.”

Geboren in Bradenton, Florida op 21 april 1941, kreeg Ellis’ carrière een vliegende start in 1957 door een toevallige ontmoeting met Sonny Rollins in New York City. Rollins stemde ermee in hem te trainen en in 1965 had hij zich aangesloten bij James Brown’s Revue op aanbeveling van trompettist Waymon Reed. Hij zou snel de bandleider van Brown worden en hem helpen bij het schrijven van een aantal van de kenmerkende nummers van The Godfather of Soul, waaronder ‘Cold Sweat’ en ‘Say It Loud-I’m Black and I’m Proud’.

Ellis was lid van de band die Van Morrisons album uit 1979 opnam In de muziek, wat leidde tot een jarenlange samenwerking als zijn bandleider en arrangeur. Het jaar daarop zat hij bij Morrison’s Gemeenschappelijke opus “Summertime in England”, en verscheen later op de LP’s Dagen zoals deze en Het helende spel. Verschillende van zijn opnamen zijn gesampled voor hiphopplaten, met name zijn werk met Brown en zijn jazz-funkband Gotham. in 2012 trad hij toe tot Ginger Baker’s Jazz Confusion.

creditSource link

Arterymusic
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart